Gdy zrobisz to ciasto raz, będziesz chciała jeść je non stop – delikatny deser z pysznym aromatem miodu

Dziś zaprasza do zrobienia miodowego ciasta „Pszczółka” – delikatnego deseru z pysznym aromatem miodu .

Dla mnie to niezapomnianym smak dzieciństwa! 8 cienkich, delikatnych, roztapiających się w ustach miodowych ciast przesiąkniętych pysznym kremem, miłośnicy słodyczy nie przejdą obok niego obojętnie.

Pszczoła ciasto zdjęcie

SKŁADNIKI NA WARSTWY CIASTA

  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g cukru
  • 500-550 g mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka sody

SKŁADNIKI NA KREM

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 150-200 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 torebka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj jajka w garnuszku, dodaj cukier, masło, płynny miód.

przepis na ciasto pszczele

Umieść garnek na małym ogniu i mieszaj zawartość, aż cukier całkowicie się rozpuści.

przepis na ciasto pszczele

Gdy cukier się rozpuści, dodać sodę. Masa zacznie się pienić i zwiększać objętość 2 razy. Mieszaj energicznie przez kolejne 30 sekund, a następnie zdejmij z ognia.

Dodaj przesianą mąkę i mieszaj łyżką. Stopniowo masa ochłodzi się i można ją zacząć ugniatać ręcznie. Powinno powstać miękkie ciasto.

pszczoła miodna

Podziel ciasto na 8 sztuk. Uformuj je w kulki, przykryj folią i włóż do lodówki.

ciasto miodowe

W międzyczasie zrób krem.

W małym rondelku połącz mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj masę aż do uzyskania gładkości.

Postaw garnek na małym ogniu, wciąż mieszaj aby nie było grudek. Jak tylko sos zgęstnieje i zaczynie się gotować, zdejmij go z ognia.

przepis na ciasto miodowe

Do gorącej masy dodaj miękkie masło i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Przykryj krem folią spożywczą i schłodź do temperatury pokojowej.

jak ugotować ciasto miodowe

Wyjmij z lodówki kulki ciasta. Na blachę połóż papier pergaminowy, posyp mąką rozwałkuj na nim cienkie ciastka miodowe. Pojedynczo wkładaj ciastka na 3-4 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Natychmiast po upieczeniu, gdy ciasto jest miękkie, połóż na nim dno okrągłej blaszki ( moja ma 22 cm średnicy) i pokrój ciasto wzdłuż jego krawędzi. Wykończenia nie wyrzucaj. Zmiel je w blenderze, aby posypać boki i górę ciasta.

Posmaruj kremem kolejne wszystkie warstwy ciasta, boki oraz górną część ciasta. Następnie posyp ciasto resztkami ciasta zmielonego w blenderze.

Wstaw ciasto z miodem do lodówki na kilka godzin. Gotowe, smacznego!

error: Content is protected !!