Amerykańskie naleśniki w 15 min. – zaserwuj sobie super pyszne śniadanko

Pancake lub amerykańskie naleśniki to jedna z najczęstszych potraw w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Małe okrągłe puszyste naleśniki, bogato podlewane syropem, są częścią niemal każdego śniadania.

Liczba porcji: 10 szt.

SKŁADNIKI

  • Jaja kurze 2 szt
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 3 łyżki
  • Mleko 2 filiżanki
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • 1 łyżeczka sody
  • Olej roślinny (1 szklanka) lub roztopione masło

 

Przygotowanie

1. Ubij jajka cukrem i solą, aż pojawi się piany.

2. Dodaj szklankę mleka, dobrze wymieszaj, stopniowo wsypuj mąkę, ciągle mieszając, usuwając grudki

3. Dodając pozostałe szklanki mleka i mąki i ciągle mieszaj
4. Wlej olej roślinny (można go zastąpić roztopionym masłem).
5.  Dodaj do ciasta łyżeczkę sody i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 5-10 minut. W tym czasie podgrzej patelnię.
6. Smażyć na umiarkowanym ogniu. Gdy tylko pojawią się bąbelki i zaczną pękać, obróć patelnię i smaż przez kolejne 20 s.
Podawać z dżemem, syropem, miodem itp. (Do smaku). Smacznego 🙂
error: Content is protected !!